Amitől jó, vagy nem jó a joghurt

Mi is a joghurt.
A joghurt a tej joghurtkultúrával történő beoltásával készül, ami egy baktérium tenyészet. A joghurtkultúrával beoltott tejet 8-12 órán keresztül körülbelül 38-50 Celsius-fokos hőmérsékleten kell tartani, ugyanis a baktériumok szaporodásához ez a hőmérséklet az ideális. A megfelelő baktériumkultúrán túl az ideális hőmérséklet mellett a megfelelő ideig érlelt joghurt lesz gazdag az élőflórákban.

Minőség.
A jó minőségű joghurtban baktériumoknak közel 400 fajtáját lehet fellelni, 100 grammban 10 milliárd feletti számban. A baktériumok szaporodása 18 Celsius fok alatt megáll és hűtőben 10 napig biztosan életben maradnak, így a kártékony organizmusok addig nem szaporodhatnak el. Mindezen idő alatt a joghurt gazdag marad élőflórákban és kifejti jótékony hatásait a szervezetre. A fagyasztással nem kárósítjuk az élőflórát, így kiolvasztás után a jótékony baktériumok többsége sértetlen és életképes, azonban a joghurt állaga megváltozik, ezért nem szokták fagyasztani.
A melegítés megöli az élőflórákat, 60 Celsius fok felett pusztulásnak indulnak, ennél magasabb hőmérsékleten teljesen elpusztulnak. Ezért a pasztőrözött joghurt nem megfelelő minőségű, mert ha tartalmazott is élőflórákat, a folyamat után a döglött baktériumoknak már nincs jótékony hatásuk a szervezetre.

A tej.
Természetesen a tej minősége befolyásolja a joghurt minőségét. Azonban jó minőségű joghurt készíthető különböző zsírtartalmú pasztőrözött bolti tejből, úgy mint házi tejből is. A házi tejet forraljuk fel joghurtkészítés előtt, hogy a nem kívánt baktériumok ne indulhassanak szaporodásnak. A különböző tejekből különböző joghurtot kapunk, a táptalaj különbségek miatt a közel 400 féle baktérium nem azonos arányban szaporodik el és az ízvilág is különböző lesz. Ezt a jótékony hatást csekély mértékben befolyásolja, mivel a két baktérium főtörzs mindenképpen életképes formában jelen van. Ezzel együtt figyelni kell, hogy milyen tejből készül, mert vízből nem lehet joghurtot készíteni! A legfinomabbnak tartott Török joghurt kb. 5% zsírtartalmú tehéntejből készül.

Cukor.
"...a golyó célt téveszthet, de a cukor biztosan végez a katonákkal..." Sajnos a legnépszerűbb bolti natúr joghurtokat is kismértékben cukrozzák, ami kitolja az eltarthatóság idejét, de drasztikusan gyengíti a baktériumok hatékonyságát. Ezért az így tárolt készítmények soha nem fogják úgy kifejteni a jótékony hatásunkat, mint ahogyan azt kellene, vagy ahogyan a reklámokban ígérik.

Tanulmány.
A Reading Egyetemen tesztelték a Magyarországon is jól ismert Francia vállalat pro-biotikusnak beállított natúr joghurtját. A tanulmány megállapította, hogy a készítmény nem felel meg a jó minőség kritériumainak. Találtak több fel nem tüntetett ijesztő összetevőt, amit nem kívánok felsorolni, mert nem a lejáratás a célom, hanem a megfelelő megoldás fontosságának a bemutatása. A már említett szempontoknak sem felelt meg, mivel a kutatás szerint a joghurt pasztörizált, ami elpusztítja baktériumokat és használhatatlanná teszi az emésztőrendszer számára. Továbbá cukrot is tartalmaz.

Megoldás.
Első lehetőség, hogy keres az ember egy megbízható készítményt és azt vásárolja, de ez nagyon kétséges. A másik, hogy otthon készít magának igazán jó minőségű joghurtot pofon egyszerűen.

Ami a készítéshez kell, arról itt bővebben.